ΑρχικήΧάρτης ιστότοπουΕπικοινωνία ΕλληνικάEnglish

Περιηγήσεις: Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου                                                                                                                                                                             

-----------ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ---------------------------------------------ΤΗΛ--------2262058220----------

   Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου κτίστηκε το 1890 και είναι το παλαιότερο της Βοιωτίας. Ιδρύθηκε με δαπάνες της αρχαιολογικής Εταιρείας για να στεγάσει ευρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τις ταναγραικές νεκροπόλεις και είχαν συγκεντρωθεί από περισυλλογές και από τις πρώτες ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πολλές επιτύμβιες στήλες ήταν ό,τι απέμεινε από τη σύληση αρχαίων τάφων στις αρχές της δεκαετίας του 1870. Στόχος των λαθρανασκαφών ήταν τα εξαίρετης τέχνης πήλινα ειδώλια, οι <<Ταναγραίες>>, που διοχετεύονταν παράνομα στο εξωτερικό, κυρίως.

   Το Μουσείο έκλεισε το 1983 για επισκευές και εκσυγχρονισμό. Στόχος ήταν η επαναλειτουργία του με νέα μορφή και με τον εμπλουτισμό της έκθεσης με τα ευρήματα των νεότερων ανασκαφών. Μέσα από τα ταφικά, κυρίως, ευρήματα της σημερινής μόνιμης έκθεσης του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου, το οποίο επαναλειτουργεί από το 2006, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη, διαμέσου των αιώνων, της ταναγραικής τέχνης και να ενημερωθεί για το ιστορικό των εκθεμάτων, για τους μύθους, τις λατρείες και τις ταφικές πρακτικές με τις οποίες συνδέονται. Οι επιγραφές, γνήσια και ζωντανά τεκμήρια της αρχαίας ιστορίας του τόπου, παρέχουν πληροφορίες για τις εορτές, την οικονομία, τη διοίκηση και για τις πολιτιστικές και εμπορικές επαφές με άλλες περιοχές. Οι πρόσφατες έρευνες παρέχουν επιπροσθέτως στοιχεία για την ιστορική και μνημειακή τοπογραφία της περιοχής.

   Τα εκθέματα του αύλειου χώρου και των πέντε αιθουσών του Μουσείου καλύπτουν το διάστημα από τους προϊστορικούς έως και τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

--------------ΑΥΛΗ---------------------------------------------------------------------------------

   Στην αυλή ανοίγονται δύο μεγάλες στοές, που φιλοξενούν διάφορους τύπους επιτύμβιων μνημείων, αρχιτεκτονικά μέλη από δημόσια κτίσματα και ιερά, και δύο έμμετρες χριστιανικές επιγραφές, που αναφέρονται σε ταφικά έθιμα και δοξασίες για τη μεταθανάτια ζωή.

--------------ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ------------------------------------------------------------------------------------

   Στον προθάλαμο υπάρχουν γενικά πληροφοριακά κείμενα, συνοδευόμενα από εποπτικό υλικό, για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Τανάγρας, τους μύθους, τις λατρείες και τα ιερά της, τα ταφικά έθιμα και επιτύμβια μνημεία της, την ιστορία των λαθρανασκαφών και των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.

--------------ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ-------------------------------------------

   Στην Αίθουσα Προϊστορικών Χρόνων εκτίθενται ευρήματα από διάφορες θέσεις της νοτιοανατολικής Βοιωτίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν δύο λάρνακες με ζωγραφικές παραστάσεις, ειδώλια, αγγεία, κοσμήματα κ.ά. από τους θαλαμοειδείς τάφους στην περιοχή της σημερινής Τανάγρας, και ο πώρινος κύβος με τις εγχάρακτες παραστάσεις πλοίων από την Παραλία Αυλίδος (αρχαία Υρίη;).

--------------ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΡΧΑΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ------------------------------------------------------

   Στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Χρόνων τα εκθέματα - επιτύμβια μνημεία, ειδώλια και αγγεία - προέρχονται αποκλειστικά από τις Ταναγραικές νεκροπόλεις.

--------------ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ-----------------------------------------------------

   Η Αίθουσα Κλασικών Χρόνων περιέχει σημαντικά επιτύμβια ανάγλυφα και ταφικά κτερίσματα (αγγεία, ειδώλια και μικροαντικείμενα). Σημαντικό έκθεμα αποτελεί μια επιγραφή με τα ονόματα των Ταναγραίων που έπεσαν στη μάχη του Δηλίου. Το βάθρο είχε τοποθετηθεί, πιθανότατα, σε δημόσιο πολυάνδριο.

--------------ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ---------------------------------------------------------------------------

   Στο διάδρομο που οδηγεί από την Αίθουσα Κλασικών στην Αίθουσα Ελληνιστικών Χρόνων, εκτίθενται μικρού μεγέθους γλυπτά και επιτύμβια μνημεία κυρίως κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (δύο μαρμάρινα αγαλμάτια Αφροδίτης, μία μικρογραφική ερμαϊκή στήλη, ένα αγαλμάτιο σκύλου, τμήματα ναισκόμορφων και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών κ.ά.).

--------------ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ-------------------------------------------

   Η Αίθουσα Ελληνιστικών Χρόνων περιλαμβάνει προξενικά ψηφίσματα από την Τανάγρα, ανάγλυφες στήλες, διαφόρων τύπων επιτύμβια μνημεία, <<Ταναγραίες>>, αγγεία και μικροαντικείμενα που προέρχονται από τάφους, καθώς και γνήσιο αντίγραφο μιας σημαντικής επιγραφής, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, ευγενής δωρεά του Καθηγητή D.Knoepfler.

--------------ΑΙΘΟΥΣΑ ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ------------------------------------------------------

   Στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Χρόνων υπάρχουν διάφοροι τύποι επιτύμβιωνμνημείων, μεταξύ των οποίων μερικές ανάγλυφες στήλες με παραστάσεις ιερέων ή θιασωτών του Ερμή, του Διονύσου και της Ισιδος. Εντυπωσιακά εκθέματα αποτελούν και δύο μεγάλα γλυπτά: ένας ακέφαλος ανδριάντας και μία Καρυάτις. Στην προθήκη εκτίθενται ευρήματα από Ρωμαϊκούς τάφους της περιοχής, καθώς και από κτίσματα εμπορικού χαρακτήρα του αρχαίου Δηλίου(σημερινό Δήλεσι). Τα εκθέματα συμπληρώνουν δύο σπουδαίες επιγραφές: η μία βρέθηκε στην Τανάγρα και αναφέρεται στις εορτές των Σαραπείων, η άλλη στο Δήλεσι και είναι κατάλογος στατεύσιμων εφήβων.

Πηγή:Υπουργείο Πολιτισμού
        Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
        Πανεπιστημίου 57 - 105 64 Αθήνα
        Τηλέφωνο:2103722500 - FAX:2103242684
        Ενημερωτικά Φυλάδια.

     

2007, Ομάδα Ανάδειξης Αγίου Θωμά, Επικοινωνία agios