ΑρχικήΧάρτης ιστότοπουΕπικοινωνία ΕλληνικάEnglish

Μεγάλο Πηγάδι-Βρύση-Προφήτης Ηλίας

------------------------------------------------------

Πατηστε για μεγένθυση

Στη διασταύρωση του ΚΑΠΗ, παίρνουμε το δρόμο που κατηφορίζει. Στην πρώτη διασταύρωση που συναντάμε, βρίσκεται το μεγάλο πηγάδι, γνωστό και ως 'πουσιλίκι'. Εκεί στη μεγάλη γούρνα έπλεναν τα ρούχα τους οι γυναίκες, όταν δεν υπήρχε δίκτυο νερού στο χωριό.

Μεγαλο Πηγαδι πουσιλικι

--------------------------------------------------

poysiliki   Πoysiliki

--------------------------------------------------


Διαγώνια και απέναντι από το Μεγάλο Πηγάδι βρίσκεται το παλαιό ελαιοτριβείο Παπακωνσταντίνου, όπου στην αλάνα θα δείτε τις πέτρες με τις οποίες έτριβαν τις ελιές για την παραγωγή του λαδιού.

--------------------------------------------------

Πόρτα λιοτριβιού   Πόρτα λιοτριβιού

----------------------------------------------------------

ΚεφαλόβρυσοΚατηφορίζοντας στο δρόμο ακόμη περισσότερο, φθάνουμε στη μεγάλη βρύση. Πηγή όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια προμηθεύονταν πόσιμο νερό όλα τα γύρω χωριά. Τα τελευταία χρόνια η ποιότητα του νερού δεν είναι καλή, καθώς η κακή διαχείριση των αγροτικών φαρμάκων μόλυνε την περιοχή. Οι αγρότες σταματούσαν με τα ζώα τους για να ξεδιψάσουν στη γούρνα που υπάρχει στα δεξιά. Παλαιότερα υπήρχε και σκεπαστό τμήμα. Σήμερα η πηγή έχει επενδυθεί με πέτρα, προσφορά του συντοπίτη μας Αριστείδη Δρίτσα. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται ακόμη τα γαϊδουράκια με τις βαρέλες να ανεβοκατεβαίνουν το δρόμο.

Μεγαλο Πηγαδι πουσιλικι
Κτητορική Πινακίδα με έτος κατασκευής της πηγής 1881. Κοινότις χωρίου Λιάτανη. Φλεβάρης.

---------------------------------------------------------

Ανηφορίζοντας για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία συναντούμε την μεγάλη ανηφοριά.
Παλαιότερα, ο δρόμος ήταν δύσκολος και με στροφές.

------------------------------------------------------------

Φθάνοντας στο προαύλιο της εκκλησίας, η θέα του χωριού θα σε αποζημιώσει για την ώρα που σπατάλησες να έρθεις μέχρι εδώ. Το τοπίο γύρω εναλλάσσεται ανάμεσα σε όρη και χαράδρες, όπου βρίσκεται και η μεγάλη σπηλιά. Τα απόκρημνα βράχια προκαλούν δέος και θαυμασμό για τη φύση, αλλά και για αυτόν που σμίλεψε αυτό το τοπίο. Η διαδρομή δεν διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο. Αν είναι καλοκαίρι, φροντίστε να έχετε νερό μαζί σας. Προσοχή χρειάζεται τις κυνηγετικές περιόδους, καθώς είναι πολλοί οι Αθηναίοι κυνηγοί που επισκέπτονται την περιοχή. Μέχρι τον Προφήτη Ηλία ο δρόμος είναι τσιμεντοστρωμένος.

Το χωριο από τον Προφητη Ηλια

     

2000 - 2018, Ομάδα Ανάδειξης Αγίου Θωμά, Επικοινωνία agios